Токсична тиня продължава да трови земите в Унгария 04.04 | 16:57

Плановете предвиждат изграждането на плантация за производството на биогаз върху заразените от миналогодишната авария плодородни площи

От Георги Георгиев

Половин година след най-голямата производствена авария в Унгария – разливът на токсична тиня от хвостохранилището на завод за алуминий в гр. Айка, околните земеделски и плодородни територии продължавата пустеят.

Погребани под отровната тиня останаха едни от най-плодородните селскостопански земи на Унгария, а дивата природа в района беше унищожена, сочи доклад на WWF.

Въпреки че токсичната почва се отстранява постоянно и на ден се извозват по 5000 куб. метра, до момента подмяната на отровената земя е все още само частична. Според плановете, на това място трябва да се изгради плантация за биомаса с идеята да се произвежда биогаз и зелена електроенергия. Проектът обаче все още набира инвеститори.

За а се предотврати подобна трагедия в бъдеще, в района е изградена 150-метрова бариера, която отделя хвостохранилището от населените територии.

Към момента оценките от възстановителните дейности са противоречиви. Според правителствените бюлетини, стойностите на опасните вещества в района са в границите на средното за страната. Неотдавнашно проучване обаче сочи за наличие на арсеник и живак в почвата, посочват още от екоорганизацията.

Водещи

Най-четени