Тони Блеър призна: Дълбоко подценихме хаоса, който ще настъпи след Саддам 25.05 | 18:56

Западът не предвиди силите на дестабилизация, които ще запълнят вакуума след свалянето на диктатора

От iNews.bg

"Великобритания и САЩ дълбоко подцениха хаоса, който ще настъпи при свалянето на Саддам Хюсейн". Това призна след близо 10 години бившият британски премиер Тони Блеър в една от своите най-резки критики на нахлуването в Ирак.

В момент, когато Великобритания и светът очакват публикуването през юли на резултатите от разследването на войната, Блеър признава, че "Западът не е предвидил силите на дестабилизация, които ще запълнят вакуума, който възниква след свалянето на иракския диктатор".

Въпреки тези признания Тони Блеър не поднесе извинение за участието на Обединеното кралство в интервенцията за свалянето на Саддам Хюсейн, за която И Белият дом и Даунинг стрийт отнесоха много критики, особено след като се доказа, че диктаторът не е разполагал с приписваните му химически оръжия за масово изтребление".

В същото време наследникът на Маргарет Тачър допуска, че "Западът би трябвало и сега да се готви за изпращане на пехотни сили в Близкия изток, ако иска да победи "Ислямска държава" (ИД).

 

"Напълно подценихме силите, които действат в региона и ще се възползват от шанса в момента, в който свалим режима. Това е урок. Урокът не е сложен, той е прост: че когато свалиш от власт диктатор, на преден план излизат силите на дестабилизация – дали "Ал Кайда" от сунитска страна или Иран и неговите милиции - от другата", коментира Блеър на събитие, организирано от сп. "Проспект", цитирано от БГНЕС. Бившият британски премиер обаче е категоричен: "Близкият изток днес нямаше да изглежда по по-добър начин, ако Саддам Хюсеин бе оставен на власт".

Водещи