Тотален обрат. Ердоган се извини на Путин за сваления Су-24 27.06 | 17:02

Страдам заедно със семейството на загиналия руски пилот. Искам да възстановим приятелските си отношения, пише турският президент

От iNews.bg

Обрат в позицията на Анкара по отношение на Москва. Докато до съвсем скоро никой от заемащите висшите държавни постове в Турция не желаеше да поднесе каквито и да било извинения на Русия за сваления в края на ноември м.г., днес самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган, който нееднократно обяви, че няма да се извинява за инцидента, е обърнал мнението си на 180 градуса и го е направил. Според официалната страница на руския президент kremlin.ru. Владимир Путин е получил от Ердоган специално послание, в което той изразява съжалението си за случая и иска урегулиране на отношенията между двете страни, пострадали сериозно точно след свалянето на руския Су-24 от турския F-16.

"В писмото се отбелязва, че за Турция Русия представлява приятел и стратегически партньор, с който турските власти не биха искали да късат отношения. Никога не сме имали желание или намерение да сваляме самолет, принадлежащ на Руската федерация”, пише в писмото на Ердоган.

В подкрепа на думите си турският президент отбелязва, че страната му, поемайки всички рискове и полагайки големи усилия, е успяла да прибеде тялото на загиналия руски пилот от сирийските опозиционери и да го пренесат в Турция. А освен това организацията на процедурите преди погребението му е била проведена в съответствие с религиозните и военните правила.

"Всичко това ние направихме на ниво, достойно за руско-турските отношения. Искам още веднъж да изразя своето съчувствие и съболезнование към семейството на загиналия руски пилот и да има кажа: "Извинявайте”. Споделям тяхната болка с цялото си сърце. В името на облекчаването на тяхната болка и тежестта на загубата им ние сме готови на всякакви инициативи”, пише още в писмото на Ердоган до Путин.

Паралелно с това турският президент отбелязва, че по отношение на турския гражданин, чието име се свързва със смъртта на руския пилот, вече е започнало и продължава съдебно производство.

Освен това Ердоган пише още, че изказва своето дълбоко съжаление и по отношение на случилото се и подчертава готовността си да направи всичко възможно, за да възстанови традиционно приятелските отношения между Турция и Русия. Освен това е изказал и готовност за съвместни реакции по отношение на кризисните ситуации в региона, както и за борбата с тероризма.

Водещи