Трагедия в Рига – покрив падна и уби 18 души 22.11 | 09:33

Латвийските служби започнаха разследване на инцидента

От Филипа Тодева

Най-малко 18 души са загинали, след като покривът на магазин в латвийската столица Рига се срути и затрупа посетителите. Инцидентът се разследва, обяви премиерът на страната Валдис Домбровскис, цитиран от BBC. Ранените са над 35 души, осем от тях – пожарникари.

Спасителните служби, които пристигнали, за да помагат на пострадалите, също са дали три жертви. Причината за срутването още не е ясна, но се знаело, че на покрива се е изграждала градина. Супермаркетът, който отвори врати през 2011 година, е част от веригата Maxima.

Според министъра на вътрешните работи Рихард Козловскис на обекта не са спазени изискванията за строителство. Телевизиите показват картини от разчистването на отломките – спасителите използвали специални резачки, за да достигнат до ранените.

Останките от сградата се разчистват с кранове. В операцията са се включили повече от 60 военни. Инцидентът станал малко преди 18 часа вчера, когато магазинът бил пълен с клиенти. Очевидци разказват как стените и прозорците се разпаднали.

20 минути след това друга част на покриване се пропукала. По нея спасителите са се опитвали да достигнат ранените. Ужасените свидетели споделят, че затворените електронни врати на супермаркета са държали в капан хората.

Водещи

Най-четени