Трагедия от кал и камъни заля Бразилия 19.01 | 09:45

711 станаха жертвите на наводненията в щата Рио де Женейро

От Елена Коцева

Броят на загиналите от наводненията и свлачищата в щата Рио де Женейро в Бразилия достигна 711 души. Още около 200 се водят за безследно изчезнали.

Властите вчера признаха, че едва ли ще им се отдаде да открият телата на всички загинали.

Много от трагичните места в буквалния смисъл са залети с кал и камъни,и няма да могат да бъдат разчистени, тъй като техниката не може да достигне до тях. В спасителните операции са се включили и военни, съобщава агенция Новости.

Стихията в Бразилия се разрази преди около седмица, когато над по-високите части на щата за 24 часа се изсипа месечната норма на валежите. Числото на жертвите и на ранените продължава непрекъснато да се увеличава с преминаването на спасителите от едно място на друго. 

В момента в Бразилия е летният сезон - денят започва с горещини и силно слънце, а в следобедните часове валят поройни дъждове.

Усилията на властите и на спасителите са съсредоточени в момента към възстановяване на жизненоважната инфраструктура, в това число водоснабдяването, тъй като липсата на течаща вода води до опасност от избухването на епидемии.

В пострадалите райони по спешност се изпращат лекари за организация на ваксинация на населението. Питейна вода, медикаменти и храна се доставят от спешни екипи на място.

В цяла Бразилия тече благотворителна кампания за събиране на пари, храна и дрехи за пострадалите.

Това е една от най-мащабните в историята на Бразилия катастрофи, предизвикани от природни катаклизми.

Междувременно туроператори съобщават, че заради трагичните новини от Бразилия туристическият поток от Европа изключително много се е свил, въпреки че районът на бедствието се намира встрани от основните туристически маршрути. 

Водещи

Най-четени