Транспортни стачки заплашват старта на Световното по футбол (СНИМКИ) 10.06 | 20:38

Сао Паоло е парализиран, градът е в пълен хаос

От Мая Александрова

По-малко от четири дни преди да старта на Световното по футбол, домакинът Сао Паоло стана сцена на протести, улични пожари и разпръскване на сълзотворен газ заради протести в транспортния сектор. Бразилският град е в пълен хаос, пише The Guardian.

При демонстрациите са разрушени половината от станциите на метрото. Трафикът в града е почти парализиран. Това донесе истинско главоболие на организаторите, както и на националните отбори на САЩ, Испания и Аржентина, които долетяха за началото на турнира в четвъртък миналата седмица.
Сигурността също е от голямо значение, особено в Рио де Жанейро, където е базата на националния отбор на Англия.

От седмици Бразилия е разтърсвана от стачки и безредици заради парите, които се харчат за подготовка на Мондиала, на фона на бедността в страната.

В понеделник вечерта синдикатите на работниците в метрото обявиха, че стачката е бил прекъсната за два дни. В четвъртък ще се вземе решение дали демонстрациите да бъдат подновени, когато трябва да се играе и първият мач в Сао Паоло.

Вълнението на бразилците заради турнира е огромно. Нараства броят на знамената по прозорците на сградите. Много от местните обаче продължават да са притеснени заради 11-те милиона долара, похарчени от домакините за подготовка на Мондиала. Те се опасяват от корупция и неефективност на средствата, които трябва да се влеят в страната по време на състезанието.

Противници започнаха анти-ФИФА кампании в социалните мрежи, синдикатите са организирали стачки и протести в близост до 12-те стадиона, предвидени за мачовете, някои от които все още са в трескави строителни работи в последната минута.

Хаосът в транспорта в Бразилия доведе до 125 километра задръствания миналата седмица – най-тежкото от години.



Водещи

Най-четени