Треперете педофили! Папата ви обяви война! 26.11 | 15:31

Истината за сексуалните посегателства над малолетни от свещеници е ужасяваща

От Филипа Тодева

Папа Франциск лично разпореди разследване на случаите на педофилия в църквата. Главата на римокатолическата църква взе спешни мерки след като случай сексуално посегателство над малолетен от страна на свещеници и богослов взривиха Испания.

Папата подчерта, че това е истината и тя не бива да бъде скривана. Установено е, че насилниците са трима свещенослужители от католическата църква в Гранада, Испания заедно с професор по богословие. Те са малтретирали сексуално момче, което им асистирало при службите.

За потресаващата проява на педофилия в църквата папа Франциск разбрал от писмо адресирано до него.

"Прочетох писмото. Обадих се на човека и му казах да отиде при епископа. А след това писах на епископа и му казах да започне разследване", обясни Берголио.

Той признава, че е изпитал силна болка, когато е научил за престъплението. Но до момента така и не става ясно кога папата е получил писмото за него.

Папа Франциск обеща нулева толерантност към сексуалното малтретиране на малолетни и непълнолетни от духовници. През последните години подобни скандали имаше в една страна. Близките на жертвите обаче не смятат, че до момента е направено достатъчно.

По-рано тази година Ватиканът призна, че между 2004 и 2013 година около 850 свещеници са били обвинени в педофилия.

Водещи

Най-четени