Трибуналът в Хага подновява процеса против Воислав Шешел 06.06 | 10:52

Този процес е съпътстващ главния процес срещу Шешел и е за неуважение към съда

От Андриян Георгиев

Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия подновява днес процеса срещу лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел за неуважение към съда, предава ИТАР-ТАСС.

Процесът бе временно прекратен на 22 февруари тази година в същия ден, в който започна, заради неуредени въпроси по заплащането за услугите на юридическите съветници на Шешел. 

Трибуналът обвинява Шешел, че в своя книга е разкрил самоличността на 11 защитени свидетели в основния процес, който се води срещу него в Хага.

Според правилника на трибунала за неуважение на съда се полага наказание до 7 г. затвор, глоба до 100 хил. евро, или и двете едновременно.

Това е второто подобно обвинение против Шешел. На 24 юли 2009 г. Международният трибунал осъди лидера на сръбските радикали на 15 месеца затвор за разкриване на самоличността на трима  защитени свидетели.

Освен това през май тази година, когато вторият процес за неуважение към съда бе вече в ход, трибуналът повдигна ново обвинение против Шешел за това, че въпреки нареждането на съда не е свалил от страницата си в Интернет свои книги и документи, в които е публикувал поверителна информация.

В ход е и главният процес против Шешел за разпалване на национална омраза и подстрекателство към престъпления против несръбско население в Хърватия, сръбската област Войводина и Босна в периода 1991-1993 г. Този процес започна на 7 ноември  2007 г. 

Водещи

Най-четени