Трима американски военни са застреляни в Афганистан 10.08 | 14:21

От iNews.bg

Трима военни от силите на НАТО в Афганистан са били застреляни от мъж, облечен в униформа на афганистанската армия, съобщават от командния център на армията на САЩ.

Тримата, които са военнослужещи от САЩ, са убити при престрелка в провинция Хелманд, съобщава USA Today, цитирайки говорител на военните в САЩ. Повече подробности по случая обаче не бяха обявени.

Междувременно талибаните поеха отговорността за стрелбата. Стрелецът е бил от полицейското поделение в Хелманд и името му е Абдула, обяснил говорителят на талибаните.

Мъжът е помагал на американците в обучението на местните военни.

Това не е първият случай, когато афганистанци, които помагат на военни контингенти, откриват огън по съюзниците. Преди месеци по този начин беше убит и българинът Свилен Симеонов, който служеше във френския Чуждестранен легион.

Месеци по-късно афганистански войник откри огън и по българи в базата им в Кандахар. За щастие при този инцидент нямаше пострадали български войници. Генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите, разкри тогава, че афганистанецът е открил стрелба по нашите части от наблюдателна кула.

Българите са успели да го обезвредят. Това стана само ден след Великден и коментарите бяха, че засилване на атаките са били очаквани.

 

Водещи

Най-четени