Трима арестувани в Германия за връзка с атентатите в Париж 17.11 | 16:20

Издирваният в цяла Европа Салах Абдесалам е ходил на почивка в Австрия в началото на септември

От Кристиан Костурков

Полицията в Германия е задържала трима души, заподозрени, че имат връзка с атентатите в Париж. Те са били арестувани в град Алсдорф, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Задържането им е станало след като органите на реда са спрели за проверка лек автомобил. В него са се возили две жени и мъж, които са били арестувани, съобщават от местната полиция, предаде ТАСС.

"Получихме информация, че един от издирваните за връзка с атентатите в Париж вероятно се намира в нашата област", обяснява представител на местната полиция. Той допълва и че арестът е бил осъществено от спецполицаи. В момента текат разпитите на тримата задържани.

Междувременно стана ясно, че издирваният за участие в атентатите Салах Абдесалам е бил на почивка в Австрия два месеца преди терористичните атаки във френската столица. Според данни на австрийските органи на реда на 9 септември Абдесалам е влязъл в страната от Германия. Тогава той е бил придружаван от още двама души, които за момента не са сред заподозрените за връзки с атентатите в Париж. "По време на граничния контрол Абдесалам е заявил, че отива да прекара уикенда си в Австрия", разказва представител на местната полиция.

В момента органите на реда там провеждат разследване и разпитват свидетели, за да установят къде по-точно е ходил Абдесалам и каква е била целта на посещението му. В момента терористът е обявен за издирване в цяла Европа. Последно той е бил забелязан да влиза в Белгия, чийто гражданин е, от Франция. Това се е случило в събота сутринта след атентатите. След като са го проверили, граничните полицаи са го пуснали, тъй като към онзи момент името му все още не е било свързано с атентатите и Абдесалам не е бил обявен за издирване.

Водещи

Най-четени