Трима арестувани на Острова за скандала с конското месо 15.02 | 11:12

Румъния се смята за "изкупителна жертва", защото Френска фирма е допуснала грешка

От Диана Цветкова

Трима души са арестувани във Великобритания във връзка със скандала с продажбата на конско месо на Острова.

Те са задържани за предполагаеми измами в два обекта, проверени по-рано тази седмица от санитарните власти. Арестите са извършени, след като британският хранителен регулатор съобщи, че от труповете на шест коня са взети положителни проби за опасното за човека ветеринарно лекарство фенилбутазон.

Опасенията са, че канцерогенният медикамент може да се съдържа в хранителни партиди, продавани от известно време в Европейския съюз.

Същевременно румънски медии коментират, че страната, която бе посочена като доставчик на конското месо, е използвана като "изкупителна жертва".

"Французите ни обвиниха, но те са виновни", пише в заглавие в. "Гъндул", след като вчера стана ясно, че френската фирма Spanghero е в основата на погрешното етикетиране на конско месо като говеждо в продаваните в редица европейски страни полуфабрикати.

Вестник "Евениментул зилей" допълва, чe същата тази фирма "е превърнала" конското в говеждо, въпреки че бе отрекла участие в измамата и бе хвърлила вината върху румънските доставчици, отбелязва БТА. Според изданието реакцията на румънските власти е "мека" въпреки щетите нанесени на страната от скандала. Премиерът на Румъния Виктор Понта също не остана настрана от случая и изказа задоволство.

"Сега, разбира се, трябва да има тежки санкции за френската фирма и другите виновни, а най-важният урок за нас е, че не трябва да приемаме винаги позицията на виновни и с наведена глава", каза Понта, цитиран от "Ромъния либера". Той допълни, че трябва да се направи проверка и ако се докаже вина на Румъния, страната няма да отрича, но ако това не се докаже, "трябва да бъдем  по-достойни и по-борбени в отношенията с нашите европейски партньори".