Тръмп: В Москва и Пекин не искат да спечеля втори мандат 11.08 | 11:36

Ако бъда преизбран, само за месец ще се споразумеем с Иран, каза още той

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия и Китай искат той да бъде победен на предстоящите избори през ноември.

"Китай наистина иска да загубим. А знаете ли кой още няма да е доволен от нашата победа? Русия”, заяви американският лидер на пресконференция в Белия дом, предаде БГНЕС.

Според Тръмп, Москва е недоволна от факта, че благодарение на него НАТО е успяла да увеличи вноските в бюджета на организацията. Освен това САЩ, според американския президент, са станали по-силни във военно отношение и лидират в енергийния сектор.

"Спрях ужасно споразумение между Германия и Русия за газопровода. Никой дори не знаеше за съществуването на "Северен поток-2″. Никой не знаеше за това, никой не говореше за него”, убеден е Тръмп. "Така че Русия няма да е щастлива и мога да кажа, че Китай няма да бъде щастлив, ако бъда преизбран”, добави Тръмп.

Проектът "Северен поток-2” включва изграждането на газопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия. Към днешна дата той е 93% завършен. Спирането на изпълнението на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г. поради американските санкции швейцарската компания "Allseas” спря работата по изграждането на газопровода и изтегли корабите си.

Тръмп каза още, че САЩ ще постигнат споразумение с Иран в рамките на месец, ако той бъде преизбран.

Водещи