Тръмп: Войната в Афганистан продължава с пълна сила 22.08 | 10:37

Войниците на САЩ вече ще действат там без предупреждение, няма да се знае и броят им

От iNews.bg

Войната на САЩ в Афганистан продължава с пълна сила. Вашингтон няма да изтегля войските си. Това стана ясно снощи от изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп. Снощи той направи първото си официално обръщение "към военнослужещите и американския народ” като върховен главнокомандващ, в което представи новата стратегия на "принципен реализъм" на администрацията си спрямо Афганистан и страните от Южна Азия, предаде БГНЕС.

В базата "Форт Майер” в Арлингтън държавният глава се отметна от предизборното си обещание да приключи 16-годишната война в Афганистан, която по-рано той бе определил като "загуба на пари и време”. Той оправда решението си като заяви, че "зад бюрото в Овалния кабинет нещата изглеждат по-различно”. "Инстинктът ми казваше да се изтеглим (от Афганистан)… Последиците от рязкото излизане обаче щяха да са едновременно предвидими и неприемливи. Прибързаното изтегляне ще създаде вакуум, който терористите – включително "Ислямска държава” и "Ал Кайда”, ще запълнят веднага, точно както стана преди 11 септември”, обоснова промяната в позицията си той.

Тръмп обаче обяви, че оттук насетне подходът ще е съвсем различен от преди. "В основата на нашата нова стратегия е да се премине от подход, базиран на продължителността на такъв, зависещ от обстоятелствата”, каза той. И допълни, че американските военни вече няма да концентрират усилията си в "проектиране на чужди демокрации или възстановяване на други страни на свой гръб”, а в ликвидиране на терористи и служене на американските интереси.

Държавният глава съобщи още, че САЩ ще разширят правомощията на въоръжените си сили в Афганистан, борещи се с терористичните и престъпните групи. Оттук насетне обаче САЩ няма да докладват предварително за своите военни операции и няма да коментират броя на военните си контингенти в Афганистан. Въпреки това медиите докладваха по-рано, че президентът вече е наредил изпращането на допълнителен контингент от 3 900 американски военни в южноазиатската страна, които ще се присъединят към останалите 8400 американски войници дислоцирани там.

Във връзка с Пакистан Тръмп отправи неколкократни предупреждения, че повече няма да толерира решенията на страната да "приютява” екстремисти. "Повече няма да мълчим относно пакистанското подслоняване на терористични организации. Пакистан може да спечели много от партньорството си, с наше участие, в Афганистан. Може обаче и да загуби много, ако продължи да приютява престъпници и терористи”, категоричен бе американският държавен глава. "Плащаме на Пакистан милиарди и милиарди долари, а те подслоняват терористите, с които се борим. Това ще трябва да се промени и ще се промени незабавно. Време е Пакистан да се посвети на цивилизацията, реда и мира”, допълни той.

По-късно държавният секретар Рекс Тилърсън коментира в официално писмено изявление, че решението на Тръмп да притисне Пакистан и да продължи с американските военни операции в Афганистан може да помогне на американската дипломация в търсенето на политическо решение. "Новата ни стратегия се различава от предишните подходи, които поставяха само повърхности "календарни” срокове”, заяви Тилърсън след изявлението на Тръмп. Той дори издаде, че САЩ са готови да започнат мирни преговори между афганистанското правителство и движението на талибаните без предварителни уговорки. "Надяваме се, че международното общество, особено страните съседки на Афганистан ще се присъединят към усилията ни за поддържането на мирния процес”, подчерта Тилърсън.

Водещи

Най-четени