Тръмп: С Русия и Китай да се откажем от ядрените оръжия 26.04 | 17:27

US президентът ще подготвя тристранно споразумение за свиване на арсеналите на трите световни сили

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, предаде ТАСС, цитирайки интервю на американския държавен глава пред телевизия "Фокс нюз", предаде БНР.

"Днес видях как президентът (Владимир) Путин в Русия заяви, че се радва да помогне (на САЩ) със (севернокорейския лидер) Ким Чен-ун и Северна Корея. Искаме да се отървем от ядреното оръжие, всички сме длъжни да го направим", заяви Тръмп. Той подчерта, че Русия и Китай също трябва да се откажат от ядрените си арсенали.

Преди това телевизия Си Ен Ен заяви, цитирайки анонимни представители на Белия дом, че Тръмп има намерение да подготви споразумение за съкращаване на ядрените арсенали, предвиждащ участието на Русия и Китай. Според президента на САЩ контролът над ядрените оръжия трябвал да се извършва с участието на Москва и Пекин и да включва всички видове оръжия и бойни глави.

В своя реакция Москва приветства призива на Тръмп САЩ, Русия и Китай да се откажат напълно от ядрените оръжия. На брифинг руският заместник външен министър  Сергей Рябков заяви: "Като се има предвид нарастващата роля на тези оръжия в американските доктрини и превръщането им в средство, което може да бъде използвано на бойното поле, подобни изявления са добре дошли", каза Рябков. 

Това, което предлага Тръмп, обаче е възможно в рамките на едно всеобщо и пълно разоръжаване, заяви руският дипломат. 

Предложението на Доналд Тръмп и руската реакция идват само няколко месеца след като САЩ, а след тях и Москва се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. 

Водещи