Тръмп агитира на митинг: Щом Хилари е против оръжията, разоръжете охраната й! 17.09 | 15:32

Щабът на Клинтън обвини милиардера, че отново призовава към убийството й

От iNews.bg

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп влезе в нова полемика късно снощи, като за втори път намекна за потенциално убийство на съперничката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Така коментира ДПА призивите на милиардера на предизборен митинг в Маями за отнемане на оръжията на агентите от "Сикрет сървис", които охраняват бившата първа дама и държавен секретар, предаде БТА.

"Смятам, че нейните бодигардове трябва да си оставят оръжията, трябва да се разоръжат, нали?", обърна се с констатация-въпрос Тръмп към своите симпатизанти. И допълни: "Да им се отнемат оръжията, нали тя не иска оръжия. Да видим какво ще се случи с нея, когато те нямат оръжия. Ще бъде много опасно", заяви иронично кандидатът на републиканците.

Тръмп отдавна некоректно твърди, че съперничката му иска да премахне Втората поправка от Конституцията и да отнеме правото на американците да притежават и носят оръжие, коментира ДПА.

Мениджърът на кампанията на бившия държавен секретар Роби Мук осъди поредното скандално изявление на Тръмп, посочвайки, че "един кандидат за президент не бива да си позволява такива призиви".

"Независимо дали това се прави с цел да се провокират протестиращи на митинг или нехайно, или на шега, такива изказвания са недопустими за всеки, който се стреми към поста главнокомандващ на САЩ", отбеляза Мук в официално изявление, цитирано от SNN.

Изказването беше направено месец, след като ексцентричният милиардер бе обвинен, че насърчава притежателите на оръжия да убият Клинтън, ако тя спечели американските избори за президент на 8 ноември.

"Хилари иска да премахне Втората поправка на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие. Ако тя получи възможност да избира своите съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка, може и да могат, не знам", каза Тръмп през август на предизборен митинг в Северна Каролина.

Тогава кандидатът на републиканците отрече да е приканвал към насилие срещу конкурентката си за поста. Той обясни, че само е призовавал защитниците на Втората поправка да участват в изборите и да гласуват за него, припомня ДПА.

Най-четени