Тръмп забрани на граждани на 7 държави да идват в САЩ 28.01 | 10:40

Новият президент подписа указ, с който иска да пресече проникването на исламистки терористи

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който цели забраната за проникване в САЩ на ислямистки терористи. Чрез него ще се засилят проверките на имигранти. Документът е озаглавен "Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и забрана за гражданите на 7 мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ, предаде БНР.

Съгласно указа и неговите анекси, американските власти ще забранят за срок от 3 месеца влизането на граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изрично се забранява приемът на сирийски бежанци до второ нареждане. В бъдеще ще бъде даван приоритет на кандидатите с християнско вероизповедание, каза Тръмп в интервю за американска медия. Програмата за прием на бежанци бе суспендирана за четири месеца. От Белия дом обясниха, че с тези мерки ще задържат "ислямските терористи" далеч от САЩ.

Паралелно с това Доналд Тръмп подписа и указ за въоръжаване на армията. Самият той определи документа като "великото възстановяване на американските въоръжени сили", на които той обеща пари за нови самолети, кораби и ресурс за армията.

Водещи

Най-четени