Тръмп към американците: Вервайте ми! 09.11 | 18:09

Новият президент на САЩ обеща силна икономика, работни места и изглаждане на международните отношения

От iNews.bg

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да работи с всички политици в страната независимо от партийната им принадлежност. Това заяви самият той по време на първата си реч в щаба си в Ню Йорк по повод победата на изборите. "Дойде време Америка за излекува раните на разкола и да се обедини. Обръщам се към всички републиканци, демократи и независими, че е време да се сплотим и да станем единен народ", каза той. Според думите му, когато са обединени, американците могат да се справя с всяко едно предизвикателство, независимо какво е то.

Тръмп даде пример с телефонния си разговор с Хилъри Клинтън, по време на който двамата са си разменили любезности и уважение. "Тя ме поздрави с победата, аз – нея и нейното семейство с това, че по време на кампанията тя се бори изключително силно. Страната ни е длъжник на Клинтън за дългогодишната й работа за държавата, казвам го напълно откровено", отбеляза още Тръмп, цитиран от ТАСС. Все пак той призна, че изобщо не му е било лесно по време на предизборната кампания, тъй като политиката е "гадна и трудна работа".

По повод обединението на нацията Тръмп каза, че работейки заедно, политиците ще успеят да я възстановят и да възродят американската мечта. "Цял живот се занимавах с бизнес. И видях неограничен потенциал, заложен в различни проекти и хора. Именно него искам отново да открия в нашата страна", каза милиардерът. В тази връзка той допълни, че екипът му е съставил страхотен икономически план, който ще доведе до двоен ръст на БВП и така САЩ отново ще се превърнат в първа икономика в света.

Тръмп обеща, че по време на неговото управление всеки американец ще получи възможност за реализация на пълния си потенциал. "Онези мъже и жени, които бяха забравени, вече няма да се намират в такава ситуация. Ще оправим нещата в нашите градове, ще възстановим инфраструктурата, която, между другото, няма да отстъпва по нищо на нито една друга по света", обеща новият президент. Като добави и че ще се справи и с безработицата.

Основен приоритет на Тръмп във външната политика ще бъде да подобри отношенията между САЩ и всяка друга държава по света. Като подчерта, че това важи единствено за нациите, които също имат такова желание. "Ще се оправим с всички страни, които също искат. Вярвайте ми!", каза той. Което в България предизвиква моментална аналогия с репликата на Симеон Сакскобургготски, който използва същата, когато спечели парламентарните избори през 2001 г. От думите на Тръмп стана ясно още, че отношенията на всяка една страна със САЩ, която е добронамерена, ще бъдат "повече от великолепни" по време на неговия мандат в Белия дом.

Водещи