Тръмп на крачка от Белия дом, Клинтън се надява на чудо 09.11 | 08:28

По последни данни републиканецът вече си е осигурил 254 гласа в избирателната колегия, докато демократката – само 215

От iNews.bg

Доналд Тръмп е на крачка от победата в президентските избори в САЩ. Макар крайните официални резултати все още да не са ясни, предварителните прогнози, както и преброяването на част от бюлетините сочат победа на републиканеца. Три часа след началото на отчитането на реалните резултати от вота Тръмп води с 49.9% срещу 46.2% за Хилъри Клинтън. В малките часове бизнесменът вече имаше 128 електорални гласа (гласове в избирателната колегия), а Клинтън – 97, сочат данни на CNN. При това се очерта победа на Тръмп и в повечето от ключовите щати, включително във Флорида, където след преброяване на 95% от гласовете, Тръмп получава 49.2%, а Хилъри Клинтън – 47.7%. Щатът дава 29 електорални гласа. Към 05:50 ч. българско време бизнесменът вече имаше 169 членове на избирателната колегия на своя страна. Кандидатката на демократите беше със 131.

Резултатите от много щати, които имат голям брой членове на избирателната колегия, като Калифорния, все още не са известни. Такива, според АФП, остават Джорджия, Мичиган и Северна Каролина.

Така за момента кандидатът на републиканците е все по-близо до спечелването на основното гласуване, но остават някои въпросителни. От ключовите щати Доналд Тръмп побеждава в Охайо, Северна Каролина, Флорида. Все още изборът в Мичиган не е ясен, разликата между двамата е твърде малка. Подобна е ситуацията и в Ню Хемпшир, но със сериозно предимство за Тръмп, предаде БГНЕС. Хилъри Клинтън има предимство във важния Невада, Колорадо гласува за нея, на път е да спечели в Пенсилвания.

Готовите да празнуват привърженици на Демократическата партия демонстрираха тъга и разочарование в залата, от която CNN трябваше да предаде радостта им. Някои от хората в залата се разплакаха. Обратно бе настроението в щаба на републиканците.

Според данни на сайта The New York Times към 8:00 ч. българско време Доналд Тръмп води с голяма разлика пред своята съперничка. Милиардерът вече си е осигурил подкрепата на 244 членове на избирателната колегия, а бившият държавен секретар – на 215. Според Fox News Тръмп дори вече има 254 гласа.

Изборите за президент са към своя край в САЩ, но все още няма категорична яснота за победителя. По всяка вероятност обаче това ще е Тръмп. Той вече тръгна от щаб квартирата му в "Тръмп тауър" в Ню Йорк към хотел "Хилтън” в центъра на Манхатън, където е насрочено събрание на републиканците след оповестяване на резултатите от изборите. Това може да означава, че развръзката наближава и милиардерът вече е наясно с резултатите от вота.

В САЩ гласуваха за президент, за 435 членове на Камарата на представителите, за 34 от 100-те сенатори, за губернатори на 12 щата и две територии (Пуерто Рико и Американска (Източна) Самоа, както и за кметове на 15 големи градове.

Водещи

Най-четени