Тръмп омекна, ще преговаря по Парижкото споразумение за климата 25.11 | 18:31

Бъдещият президент на САЩ е обещал на шведския премиер да разгледа договора, подписан от 195 държави

От iNews.bg

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да обсъжда Парижкото споразумение за климата. Това той е заявил телефонен разговор с шведския премиер Стефан Льове, за който информира вестник "Афтонбладет". Разговорът е бил проведен в сряда. "Той потвърди, че иска да бъде открит за обсъждането на Парижкото споразумение. Мисля, че е важно САЩ да останат в договора", отбеляза шведският премиер, предаде БГНЕС.

Парижкото споразумение за климата бе прието през декември 2015 година. То бе одобрено от 195 държави. Те поеха ангажимента да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100-та година с повече от 2 градуса.

БГНЕС припомня заканите на Доналд Тръмп от предизборната му кампания, че се откаже от договора, щом поеме управлението на страната. Той вижда в него заплаха за добивната индустрия на страната, която го подкрепи на изборите. Неин лобист на политическия Олимп е вицепрезидентът Майкъл Пенс. Той бе губернатор на щата Индиана, където е развит въгледобивът.

Най-четени