Тръмп отряза сирийската опозиция 20.07 | 12:09

Щатите спират програмата за подкрепа на бунтовниците

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да закрие програмата на ЦРУ за оказване на подкрепа и въоръжаване на т.нар. умерена сирийска опозиция, сражаваща се се с правителствените сили. Това съобщи в сряда вестник The Washington Post, позовавайки се на източници в администрацията на САЩ. Както се подчертава в публикацията, това може да означава значителна крачка към Русия, която подкрепя настоящото правителство на Сирия, ръководено от президента Башар Асад, предаде БГНЕС.

"Това е изключително важно решение. Путин спечели в Сирия", заяви категорично представител на сегашната администрация, запазващ своята анонимност. Според източниците, решението на Тръмп е било взето още преди месец след среща с директора на ЦРУ Майкъл Помпео и съветника по национална сигурност ген. Хърбърт Макмастър в навечерието на преговорите с руския лидер Владимир Путин в Хамбург.

Позовавайки се на източник от американската администрация вестникът пояснява, че прекратяването на програмата за подкрепа на бунтовниците, противопоставящи се на Асад, е било едно от условията за започване на преговорите за примирие в югозападната част на Сирия. Специалисти обаче изразяват опасенията си, че премахването на програмата може да се окаже жесток удар по авторитета на САЩ.

Водещи

Най-четени