Тръмп пристигна в Израел с мисия на помирител (ВИДЕО) 22.05 | 14:07

Президентът ще се срещне поотделно с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Израел като втора спирка в задграничната си обиколка след Саудитска Арабия. Той ще се срещне поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас в опит да бъдат съживени мирните преговори, предаде Ройтерс.

Тръмп коментира "рядката възможност" за засилване на мира в региона. Държавният глава също така похвали "неразрушимата връзка" между САЩ и Израел по време на кратка церемония при кацането си в Тел Авив.

Подобна позиция изрази и американският държавен секретар Рекс Тилърсън, който е част от Американската делегация в страната. По думите му посещението на президента е шанс за засилване на мира между Израел и Палестина.

"Ние имаме възможността да ускорим мирните дискусии между израелците и палестинците", каза той на борда на "Еър форс 1" малко преди кацането.

От своя страна Нетаняху смята, че визитата на Тръмп в Израел ще бъде исторически крайъгълен камък в постигането на мир в региона, предаде Ройтерс.

Самолетът на Тръмп кацна на телавивското летище "Бен Гурион" след полет от Рияд - първият известен директен полет между Саудитска Арабия и Израел.

На летището на разпънатия червен килим американският президент и първата дама на САЩ Мелания Тръмп бяха посрещнати от Нетаняху и съпругата му Сара, както и от израелския президент Реувен Ривлин и членове на израелското правителство.

Очаква се Тръмп да стане първият действащ американски президент, посетил Стената на плача в Източен Ерусалим. Утре той ще е във Витлеем на Западния бряг, за да разговаря с палестинския президент Махмуд Абас. 

От Саудитска Арабия Доналд Тръмп си тръгна с най-голямата оръжейна сделка в американската история. Визитата му там обаче не мина без куриозни моменти. Телевизионните камери уловиха американският министър на търговията да спи по време на речта на Доналд Тръмп. 

 

Водещи

Най-четени