Тръмп се закани на ЕС с нови контрамита 23.04 | 17:03

Причината за недоволството му е спад на печалбата на Harley-Davidson

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да отвърне на удара на "нечестните", според него, митнически тарифи на Европейския съюз, след като американската компания "Харли-Дейвидсън" отчете спад с над 22% на печалбата си през първото тримесечие, предаде БНР.

Тръмп, който през миналата година призова за бойкот срещу компания за производство на мотоциклети на фона на търговските спорове относно вноса на стомана, обърна във вторник негативния си курс, като обвини ЕС, че е виновен за силния спад на печалбата на "Харли-Дейвидсън".

"Харли Дейвидсън се мъчи с наложените от ЕС високи мита, които към момента са от цели 31%. Те трябваше да преместят производството си в чужбина, за да се опитат да компенсират част от тези мита с които бяха ударени и които ще нараснат до 66% през юни 2021 година", написа Тръмп в Туитър и допълни: "Това е толкова нечестно спрямо САЩ. Ние ще отвърнем!".

Заплахите на Тръмп спрямо тарифната политика на ЕС са факт, след като по-рано днес "Харли-Дейвидсън" (Harley-Davidson Inc.) обяви понижение на нетна си печалба през първото тримесечие с 22,3% до 127,9 млн. долара, или до $0,80 за акция, спрямо 174,6 млн. долара, или от $1,03 за една акция година по-рано.

През миналата година компанията обяви планове да премести производството на своите мотоциклети, предназначени за ЕС, извън територията на САЩ, за да избегне наложените от Европейския съюз високи тарифи в отговор на митата на Доналд Тръмп върху вноса на алуминий и стомана. Тогава Доналд Тръмп призова за бойкот на компанията и заплаши с по-високи данъци като отмъщение.

При днешното представяне на финансовия си отчет за първото тримесечие, президентът и главен изпълнителен директор на "Харли- Дейвидсън" Мат Леватич заяви: "Действаме с гъвкавост и дисциплина, за да се възползваме максимално от бързо развиващите се световни пазари. По-високите цени в резултат на американските мита върху суровините и на европейските вносни мита за мотоциклетите ни навредиха на нашите печалби".

Водещи

Най-четени