Тръмп сърдит на Туск за изказването му в София 18.05 | 12:03

ЕС може да ме нарича по всякакъв начин, но това не може да продължава, каза президентът на САЩ

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оказа сърдит на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Повод за огорчението на господаря на Белия дом стана репликата на Туск от вчера, изречена след края на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, проведена в София.

Ден след като председателят на Европейския съвет отправи остри критики към американския президент, Доналд Тръмп отговори. Туск каза, че на фона на последните решения на Доналд Тръмп, "с такива приятели не ти трябват врагове".

В началото на заседанието на кабинета на Тръмп репортер го попита за реакцията му. "ЕС се отнасяше ужасно със Съединените щати в търговията, държеше се ужасно с нашите работници. Дефицитът ни с ЕС през миналата година беше 151 млрд. долара. Познавам се много добре с Жан-Клод и с Доналд и двамата ги харесвам много. Но те са много трудни", заяви Тръмп, предаде Нова телевизия.

"Честно казано, извън Китай и някои други страни, ЕС се отнася към нас по най-лошия възможен начин. Поставят ни търговски бариери – нашите фермери не се допускат в голяма степен да продават продуктите си в ЕС. Много трудно е да продаваме колите си в ЕС, но ЕС и най-вече Германия е наводнила Съединените щати с мерцедесите си, с беемветата си и колите си без бариери. Те плащат нищожни такси, докато ЕС ни налага огромни мита… Те могат да ме наричат по всякакъв начин, но това не може да продължава повече така", допълни Тръмп.

Водещи

Най-четени