Тръмп ще си позволи безпрецедентна гавра с Байдън в деня на клетвата 09.01 | 07:00

Доналд Тръмп възнамерява преди началото на церемонията да замине за имението си Мар-а-Лаго във Флорида и така за сефте в историята президент да пропусне встъпването в слъжност на своя наследник

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства на полагането на клетва на своя приемник, съобщи Си Ен Ен. Изявлението бе направено, след като най-близките му съветници настояха да пусне видео, в което да съобщи, че скоро ще напусне поста. "За всички, които питат: няма да отида на инаугурацията на 20 януари", написа Тръмп в Туитър.

Медията подчертава, че по този начин той е потвърдил предположенията, че ще се откаже от традиционното предаване на властта на новоизбрания президент Джо Байдън. Това ще бъде първият в историята на Съединените щати случай, при който отиващият си президент ще пропусне встъпването в длъжност на своя приемник.

По информация на Ройтерс, Доналд Тръмп възнамерява преди началото на церемонията да замине за имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Малко по-рано, след като отново получи достъп в Туитър след временното замразяване на акаунта му, Тръмп се ангажира с "подреден преход” на властта.

Президентът на САЩ осъди "отвратителната атака” на Капитолия и заяви, че след като Конгресът е сертифицирал резултатите от изборите, новата администрация ще встъпи в длъжност на 20 януари.

"Моят фокус сега е насочен към осигуряването на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение”, каза той във видеообръщение.

Тръмп похвали своите "прекрасни поддръжници" и им обеща: "нашето невероятно пътешествие едва започва".

Водещи

Най-четени