Тръмп ще спира вълната от Сирия със зони за сигурност 26.01 | 14:55

Бедствието в Европа няма да сполети и САЩ, отсече президентът

От iNews.bg

Администрацията на Белия дом подготвя указ, с който американският президент Доналд Тръмп ще натовари Държавния департамент и Пентагона със задачата да разработят план за обособяването на зони за сигурност за цивилни бежанци в Сирия и други съседни на нея страни, предаде БНР.

В тези зони сирийските граждани, напуснали домовете си заради войната, ще могат да изчакат уреждане на въпроса с тяхното окончателно настаняване, което може да се изразява в разселване в трета страна или в репатриране.

Друг проект на указ, който Тръмп ще подпише, предвижда и спиране на приема на сирийски бежанци в САЩ. Очаква се Тръмп да подпише указите тази седмица.

"Абсолютно - ще създам сигурни зони за хората в Сирия. Мисля, че Европа направи огромна грешка, допускайки милиони хора да отидат в Германия и други държави. Това си беше бедствие и не искам да се случва и у нас", каза Тръмп в интервю за Ей Би Си Нюз, в което защити намерението си да спре достъпа до Съединените щати на мигранти от Близкия изток:

По думите му не става дума за недопускане на мюсюлманите, а за държави, които имат огромен проблем с тероризма. "Това са държави, откъдето ще дойдат хора и ще ни причинят много проблеми", допълни дой.

Списъкът на държавите, от които няма да бъдат допускани имигранти, ще включва Сирия, Ирак, Либия и други страни от Близкия изток и Африка.

Водещи

Най-четени