Трябва да се търси дипломатическо решение за мира в Сирия, смята Вигенин 28.09 | 11:38

Страната ни ще се погрижи за бежанците

От Филипа Тодева

Може да разчитате на нашата пълна подкрепа в ООН за всяка стъпка, която води до постигането на траен мир в Сирия. Това заяви Кристиан Вигенин по време на срещата си с Лахдар Брахими – специален представител на генералния секретар на ООН и на Лигата на арабските държави в Сирия в рамките на участието си в Общия дебат на 68-та сесия на ОС на ООН. 

Двамата приветстваха демонстрираната воля на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция за Сирия. Вигенин и Брахими изразиха надежда, че скоро представители на правителството и опозицията в Сирия ще седнат на масата на преговорите.

Общо бе мнението, че трябва да се търси политическо решение за трайно уреждане на конфликта в страната, като формулата е успешното организиране на втора международна мирна конференция. Бежанският поток към страната ни се увеличава постоянно и търсим възможности за получаване на международна подкрепа – експертна и финансова, за решаване на въпроса, допълни министър Вигенин.

Министър Вигенин проведе среща и с министъра на външните работи на Кувейт, шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах.

Във връзка с навършването на 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Кувейт двамата министри са изразили желание да работят за задълбочаване на двустранните отношения във всички сфери. Вигенин предложи паралелно с провеждането на следващата Смесена комисия за икономическо сътрудничество да бъде проведен и бизнес форум.

По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на ООН, включително ситуацията в Сирия и перспективите за развитие в района на Близкия Изток като цяло. Взаимно бяха разменени искания за подкрепа на кандидатурите на двете страни за непостоянни членове на Съвета за сигурност.

Българският външен министър потвърди кандидатурата на София да стане седалище на постоянния секретариат на парламентарното измерение на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по време на неформална среща в Ню Йорк на външните министри от региона.

Той даде висока оценка и на изложените от румънския си колега Титус Корлъцян приоритети на румънското председателство на ПСЮИЕ. Външният ни министър открои важността процесът да се концентрира върху най-добрите практики досега в регионалното сътрудничество, които водят до реални резултати, както и за прилагане на принципа за активно участие на всички държави от региона.

Министърът подкрепи също намеренията на Гърция да стимулира и активизира процеса на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани по време на предстоящото си председателство на ЕС през първата половина на следващата година. Той изрази и виждането, че процесът на регионалното сътрудничество трябва да се развива в рамките на вече утвърдени формати.

Водещи

Най-четени