Тунис днес избира президент чрез предсрочен вот 15.09 | 13:11

В настоящите избори ще участват двадесет и шест кандидати, между които и две жени. Вотът се разглежда широко като тест за една от най-младите демокрации в света

От iNews.bg

Очаква се седем милиона избиратели да се отправят към урните на предсрочните президентски избори днес в Тунис, съобщи Би Би Си.

Африканската страна ще проведе вторите си демократични избори за президент, след бунтовете през 2011 г., които доведоха до свалянето от власт на бившия президент Бен Али и предизвикаха Арабската пролет.

В настоящите избори ще участват двадесет и шест кандидати, между които и две жени. Вотът се разглежда широко като тест за една от най-младите демокрации в света.

Есебси спечели първите свободни президентски избори в Тунис през 2014 г. и бе кредитиран до голяма степен за поддържане на стабилността в страната по време на почти петгодишното си управление.

На 92 години той беше най-възрастният президент в света към момента на смъртта си. Преди това Есебси потвърди, че не планира да се кандидатира за преизбиране.

Председателят на парламента Мохамед Енасер понастоящем е временно изпълняващ длъжността президент.

На един кандидат е необходимо мнозинство от гласове, за да спечели изборите. Ако никой не получи мнозинство в първия тур, двамата кандидати с най-много гласове ще бъдат изправени пред втори решаващ кръг.

Печелившият кандидат ще бъде назначен на поста за срок от пет години.

В конституцията се посочва, че президентът на Тунис има контрол върху отбраната, външната политика и националната сигурност. Премиерът, избран от парламента, отговаря за други портфейли.

Страната спечели похвала като единствената демокрация, възникнала от въстанията на Арабската пролет, започнали в Тунис, преди да се разпространи в Близкия Изток и Северна Африка.

Тунис този месец проведе първия по рода си телевизионен дебат между кандидатите за президент.

През последните години страната претърпя атаки на ислямисти и икономически проблеми, като безработицата е постоянен въпрос.

През 2018 г. протестиращи в цялата страна излязоха на улицата, за да се противопоставят на мерките за икономии на правителството.

Премиерът Юсеф Чаед заяви пред агенция Ройтерс, че икономическите възможности трябва да се подобрят, "ако Тунис иска да се присъедини към клуба на силните демокрация”.

Водещи

Най-четени