Турската операция в Сирия започна 09.10 | 13:40

Официално целта й е да установи една от зоните за сигурност, договорени с Русия и Иран

От iNews.bg

Турските власти започнаха планираната военна операция в сирийската провинция Идлиб. По-рано бе обявено, че целта й е да гарантира сигурността в региона. Това се казва в съобщение на генералния щаб на турските въоръжени сили, предаде нова телевизия, позовавайки се на ТАСС и БГНЕС. "В съответствие с постигнатото в Астана споразумение турските военнослужещи пресякоха границата със Сирия и дойдоха на територията на Идлиб на 8 октомври", се казва в текста. В него се посочва още, че военните са извършили разузнавателни дейности и са установили наблюдателни пунктове, от които да се следи за спазването на сключеното примирие.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че неговата страна ще си сътрудничи с бойците от Свободната сирийска армия по гарантирането на сигурността в Идлиб след постигнато споразумение в рамките на преговорите в Астана, на които участват още съюзниците на режима Русия и Иран.

Началото на операцията беше основна тема на спекулации през последните седмици и се предполага, че е част от плановете за създаване на т. нар. "зона за деескалация" в провинцията и околностите. По-рано тази година Турция, Русия и Иран се съгласиха да установят четири такива зони като мярка за улесняване на мирно споразумение между враждуващите страни в Сирия.

Водещи

Най-четени