Турски съд осъди 50 от подсъдимите по процеса Ергенекон 05.08 | 16:08

Опозиционери и журналисти баха осъдени за предполагаем заговор срещу властта

От Елица Елефтерова

 

Турски съд осъди днес 50 от подсъдимите по процеса Ергенекон, свързан с предполагаем заговор за преврат срещу правителството, предаде ИТАР-ТАСС. Четенето на присъдите по делото в истанбулския съд в  предградието Силиври продължава.

Генералът от резерва Вели Кючюк, който се смята за един от основните подсъдими по делото, получи доживотна присъда. На доживотен затвор бе осъден и журналистът Тунджай Йозкан. Лидерът на Работническата партия Догу Перинчек получи присъда от 117 години затвор, а синът му Мехмет Перинчек - 6 години затвор.

Още няколко членове на Работническата партия бяха признати за виновни и бяха осъдени на затвор от 15 до 22  години, допълва БТА. Писателят Ергюн Пойраз, който се занимава с разследване на дейността на политическите партии и религиозни формации, ще трябва да лежи в затвора 29 години. Присъди от 40 до 50 години затвор получиха още няколко генерали от резерва.  

Истанбулският съд е осъдил и бившия началник на генералния щаб Илкер Башбуг на  доживотен затвор в процеса Ергенекон. Съдът обяви също присъди между 12 и 35 години затвор за трима депутати от опозицията.  

Осъдените по делото са признати за виновни за "участие в дейността на терористична организация", за оказване на помощ на екстремисти, за подготвяне на държавен преврат и по  други аспекти за антидържавна дейност, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно около 200 души протестират пред Силиври срещу решенията на съда, които според тях са неправомерни. Демонстрантите издигат антиправителствени лозунги.

Общо 275 души, сред които журналисти, политици и  генерали от резерва, са подсъдими по продължаващия от пет години процес Ергенекон, който бе разкрит през юни 2007 г. при  операция на полицията за борба с тероризма в предградие на  Истанбул. Тогава бяха открити оръжия и експлозиви.  

Опозицията и защитниците на светските принципи осъдиха съдебния процес. Според тях този процес цели да принуди критиците на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган да замлъкнат.

Водещи

Най-четени