Турските бежански лагери могат да поемат потока от сирийски бежанци 29.08 | 20:09

В момента в Турция има 21 лагера с 201 хил. граждани на Сирия

От Елица Елефтерова

 

В турските лагери, близо до сирийската граница, има достатъчно място за приютяване на бежанци във връзка с възможна военна операция срещу Сирия, съобщи за ИТАР-ТАСС прессекретарят на правителственото Управление за извънредни ситуации Мустафа  Айдогду, цитиран от БТА.

В момента в Турция има 21 лагера с 201 хил. граждани на Сирия, а неотдавна е бил построено ново палатково селище в окръг Шанлъурфа. Общо в бежанските лагери има около 25 хиляди свободни места и затова Управлението за извънредни ситуации разчита, че дори при рязко увеличаване на броя на бежанците проблеми с тяхното настаняване няма да има, посочи Айдогду.

Турският офис към Управлението на върховния комисар на  ООН по въпросите на бежанците съобщава, че в момента не се забелязва увеличаване или намаляване на потока бежанци от Сирия към Турция.

"С всички въпроси, свързани с настаняването на сирийски граждани, се занимава турското правителство. В ООН също са разработени всички сценарии за развитие на ситуацията с бежанците", посочи прессекретарят на офиса Селин Юнал.

От сряда турското Управление за извънредни ситуации повиши до максимум мерките за сигурност по границата със Сирия, където от преди повече от седмица работят около 400 специалисти по радиационна, химическа и биологична защита.

По думите на Айдогду, във всички региони, граничещи със Сирия, са предприети рутинни мерки за защита на населението от възможна химическа опасност. Той посочи още, че отрядите за химическа защита са изпратени в пограничните райони не заради наличието на конкретна информация за намерения на Сирия да приложи химическо оръжие, а с цел да се осигури допълнителна сигурност.

По-рано медиите съобщиха, че по границата са доставени  противогази, а населението е информирано за разположението на съществуващите укрития и убежища.

Водещи

Най-четени