Турският външен министър: Има риск военните конфликти в Газа и Украйна да прераснат в Трета световна война 25.06 | 20:15

Мисля, че светът трябва да приеме този сценарий сериозно, трябва да приеме тази заплаха сериозно, смята Хакан Фидан

От iNews

Турският министър на външните работи Хакан Фидан смята, че има риск от прерастване на военните конфликти в Газа и Украйна в "Трета световна война", съобщи електронното издание на турския в. "Джумхурийет", цитирано от БТА.

Запитан дали може да избухне "Трета световна война", Фидан отговори в предаване на телевизия Хабертюрк снощи: "Мисля, че светът трябва да приеме този сценарий сериозно, трябва да приеме тази заплаха сериозно. Съществува такъв риск. Казваме това от самото начало".

Днес, на съвместна пресконференция с чешкия си колега Ян Липавски в Анкара, Фидан заяви, че рискът от разпространение на войните нараства.

Говорейки за войната между Украйна и Русия, турският министър заяви, че "проблемът може да бъде разрешен не чрез война, а с диалог". "В нашия регион има нужда от мир и спокойствие. В противен случай се увеличава рискът от разпространение на войните. Държавите подготвят обществата и инфраструктурите си за война", каза още той.