Турският външен министър с остра атака срещу Макрон 29.11 | 15:06

Френският президент е спонсор на тероризма, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Турският външен министър обвини френския президент Еманюел Макрон, че е "спонсор на тероризма” и отхвърли критиките на френския лидер за настъплението на Турция в Сирия, предаде БГНЕС.

Мевлют Чавушоглу каза пред репортери, че Макрон иска да бъде лидер на Европа, но се "разклаща".

Миналия месец френският президент разгневи Турция, след като прие служител на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF). Турция смята част от тази група за терористи.

Разделението между Турция и Франция започна седмица преди двамата съюзници в НАТО да присъстват на срещата на върха на алианса във Великобритания.

По-рано Макрон заяви, че е застава зад ковентара си, че НАТО е в "мозъчна смърт”.

Той каза, че членовете на Алианса се нуждаят от "събуждане", тъй като те вече не си сътрудничат по редица ключови въпроси. Макрон разкритикува неспособността на НАТО да отговори на военните офанзиви на Турция в Северна Сирия.

Какво каза Чавушоглу?

Обръщайки се към репортери в парламента Чавушоглу заяви: "Той [Макрон] вече е спонсор на терористична организация и непрекъснато ги приема в Елисей. Ако негов съюзник е терористична организация … всъщност няма нищо повече за казвам. В момента в Европа има празнота. [Макрон] се опитва да бъде нейният лидер, но лидерството идва по естествен начин.”

Връзките между Турция и нейните съюзници в НАТО са под напрежение, откакто Анкара купи модерната руска ракетна система С-400 по-рано тази година.

Водещи