Турският президент призова за хладнокръвие по повод на събитията в Крим 18.03 | 20:43

Абдуллах Гюл е категоричен, че трябва да се спазва международното право

От Мая Александрова

Турският президент Абдуллах Гюл заяви на съвместна пресконферениця в Копенхаген с датския си колега Хеле Торнинг-Шмит, че отношенията между Турция и Дания се развиват на отлично ниво и двете страни поддържат близко сътрудничество във всяка област, събощава Анадолската агенция. Той изрази пожелание сегашната му визита в Дания по покана на кралица Маргрете Втора да даде нов тласък на тези отношения.

Гюл каза, че двете страни са обсъдили подробно развитията в Украйна и специално в Крим, като са потвърдили, че придават важност на запазване на териториалната цялост на Урайна.

Гюл посчи, че фактически тези положения могат да създадат нови проблеми в Европа и трябва винаги да се има предвид международното право.

"Ние споделихме позицията, че преди всичко по тези въпроси трябва да се прояви хладнокръвие и трябва да се спазва специално международното право. В противен случай никой няма да има полза от започване на нов период на Студена война и от това всеки много ще пострада", посочи турският президент.

Гюл заяви, че по време на разговорите е била засегната темата за сигурността в Сирия, като е подчертана необходимостта от продължаване на междунардната подкрепа и важността от пресичане на прояви на радикализъм, допълва БТА.

 

Водещи

Най-четени