Турско-саудитски ботуши в Сирия! Кой ще спечели най-много от нашествие? 25.02 | 13:50

Близкият Изток е изправен пред разрушителна война, която ще го разтърси из основи

От Беатрис Николoва

Докато перспективата за турско-саудитска сухопътна операция расте, САЩ продължават да дирижират ситуацията в Сирия, смята пакистанският анализатор Салман Рафи.

Въпреки, че Русия и Саудитска Арабия са постигнали разбирателство по отношение на петролните им политики, в очите на Рияд руско-сириийската военна кампания предизвиква единствено гняв, смята анализаторът, изследващ международните отношение в Близкия Изток.

Въпреки това Саудитска Арабия не може да повлияе за свалянето на сирийския президент Башар Асад.

"На Рияд му липсва необходимия военен капацитет, за да се намеси пряко, липсва му и политическа воля, за да се изправи срещу обединението на Иран, Русия и Сирия", смята Рафи.

За да постигне целите си, Саудитска Арабия се нуждае от поддръжник, дори наставник. Това е причината до момента от Рияд винаги да са коментирали, че изпращането на техни войници в Сирия зависи от САЩ.

За момента остава неясно дали военните цели на саудитите са приемливи за Вашингтон.

Според Салман Рафи сухопътна операция на Саудитска Арабия в Сирия е "добре дошла" за САЩ.

"Позицията на Вашингтон по отношение на конфликта в Сирия и руските операции там се "корени във военните игри", които Америка мълчаливо инициира, за да печели от това. Това е причината, предложението на Саудитска Арабия да прати сухопътни войски е по-скоро приветствано от САЩ", смята пакистанският анализатор.

Като основателна причина за това, той изтъква, че всички оръжия, които биха се използвали от саудитите в Сирия и които са използвани при конфликта в Йемен, са произведени в САЩ.

Според последните данни на на Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм, Саудитска Арабия е станал вторият по големина в света вносител на оръжия, и в лидерските позиции на вносителите на оръжие в Близкия Изток.

Страната е увеличила вноса си 275% през последните пет години, в сравнение с 2006-2010.

В същото време огромната и инвестиционна саудитска компания за технологично развитие – TAQNIA е сключила договор за партньорство с най-голямата фирма за отбранителна техника в Турция.

Очевидна е готовността на Саудитска Арабия да засили отношенията си в Вашингтон, като в същото време държи здраво юздите на Анкара, отбелязва Рафи.

Според анализатора САЩ ще позволи на Саудитска Арабия и Турция да играят роля във "военните игри" в Близкия Изток, за да предотврати всякакви възможности на Рияд и Анкара да се сближат с Москва.

"Ние не можем да бъдем сигурни дали Турция и Саудитска Арабия всъщност ще изпратят войски в Сирия. Въпреки това, ако такъв сценарий се случи, това ще доведе до дълга и изтощителна война, която ще разтърси из основи Близкия Изток", категоричен е Салман Рафи. 

Водещи

Най-четени