Турците скърбят за починало дете, полицията им отговаря със сълзотворен газ 12.03 | 11:52

Нови протести, след смъртта на ранено момче на "Таксим"

От Христина Рафаилова

Протестите на станалия символ на турското недоволство площад "Таксим"  се възродиха. Предишната нощ напрежението между демонстранти и полиция ескалира, след като момче, ранено по време на протестите миналата година почина във вторник (11 март).

Беркин Елван беше в кома 269 дни, след като беше ударен в главата по време на демонстрациите през 2013 г. Младежът е осмата жертва на протестите срещу правителството на Таийп Реджеп Ердоган.  "Не Аллах взе сина ми, а премиерът Ердоган", заяви опечалената майка на Беркин.

След трагичната вест за смъртта на 15 - годишното момче редица граждани се събраха пред болницата, където то издъхна, за да покажат съпричастност към семейството на жертвата, информира Hurriyet Daily. 

Пред здравното заведение бяха изпратени редица служители на органите на реда, които за пореден път използваха сълзотворен газ срещу събралите се.  Прилагането на сила срещу хората започна, след като част от тях се приближиха до униформените и започнаха да протестират.  Полицаите не се възпряха да използват газ, въпреки че входът на болницата е на метри от тях. Според адвоката Мелда Онур, присъствал на демонстрацията, по време на сблъсъците е било ранено дете, което е било внесено в лечебното заведение. Пострадал е и мъж, който отивал да посети жена си в болницата. Той е ударен по главата с флакон от сълзотворен газ.

В памет на Беркин група от хакери "удариха" профила на един от топ политическите съветници на премиер Мустафа Варанк в Twitter. 

Те подмениха снимката му с тази на починалото момче. Също така спостнаха съобщение: "Знаем кой е убиецът на Елван". Друг текст е със снимка на Ердоган с надпис: "Аз дадох заповедите на полицията". 

Варнк, който е един от най-активните в интернет от приближените на министър – председателя, успя да върне нормалния вид профила си след няколко часа. "След воайорството, монтажа и изнудването, те започнаха да крадат и акаунти. Аз успях обаче да си го върна и се извинявам на последователите си", написа той. 

Водещи

Най-четени