Турция вече не е "частично свободна страна" 02.05 | 13:30

Това сочи доклад на американска неправителствена организация

От Лазар Тодоров

Турция е преместена от "частично свободните страни" в графата на "несвободните страни", според доклад на американският мозъчен тръст "Freedom House”, съобщава турският в. "Hürriyet Daily News".

В региона на Европа, Турция отбелязва най-голяма промяна - Тя е паднала от 52 точки до 62, като това означава, че се премества от частично свободните, към несвободните страни.

Конституционните права на гражданите, като свобода на печата и изразяване на мнението в страната е само частични, на практика правата на хората са подкопани от рестриктивните клаузи в наказателния кодекс и закона за борба с тероризма, посочва "Freedom House".

Турция продължи да бъде най-големият затвор за журналисти през 2013 г., отбелязва още неправителствената организация. Журналисти са били преследвани, докато отразявали протестите за истанбулския парк Гези.

Десетки са били уволнени или заставени да подадат оставки, заради отразяването на чувствителни теми, като преговорите между турското правителство и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Уволненията подчертаха близките връзки, между правителството и много собственици на медии и формалният и неформалният натиск, който това явление оказва върху журналистите, пише още в доклада.

Резултатите от него сочат още, свободата на печата през 2013г. е паднала до най-ниските си нива. И надеждите в Египет, Либия, Йордания и други страни, породени от "Арабската пролет" са били помрачени и е отбелязан голям регрес.

Най-четени