Турция даде картбланш за военна интервенция в Сирия 04.10 | 16:59

Междувременно Сирия се извини на Турция за убитите петима цилилни

От Андриян Георгиев

Турският парламент одобри провеждането на военни операции в чужбина, ако правителството прецени това за необходимо. Това стана ден след като при минометен обстрел от Сирия загинаха петима цивилни в турския град Акчъкале, съобщава Reuters. 

Правителството поиска одобрение от парламента да изпраща войници в чужди страни с аргументацията, че "агресивните действия" от страна на сирийските въоръжени сили срещу турска територия представляват сериозна заплаха за националната сигурност.

Междувременно Сирия се извини на Турция за обстрела, при който загинаха четири деца и майка им, като обеща това да не се повтаря, заяви турският вицепремиер Бешир Аталай. 

"Сирийската страна призна какво е направила и се извини. Те ни увериха, че подобен инцидент няма да се повтори", каза Аталай след гласуването на разрешението на правителството да провежда военни операции на сирийска територия.

Бешир Аталай заяви още, че решението на парламента, което позволява използване на сила в Сирия, не означава обявяване на война, а е замислено като възпираща мярка.

"Решението не е за война... То има възпиращ характер", каза Аталай.

Отношенията между Дамаск и Анкара са белязани от напрежение от началото на бунтовете в Сирия през март 2011 г., което рязко ескалира след сирийския огън срещу турския пограничен град, който бе последван от артилерийски обстрел на турската армия срещу цели на сирийска територия, пише БТА.

Турция, която дълго време поддържаше близки отношения със сирийския режим и има 900-километрова обща граница със Сирия, сега дава убежище на близо 100 000 сирийски бежанци на своя територия.

Анкара открито подкрепя от месеци бунтовниците от Свободната сирийска армия и призова многократно за свалянето от власт на Башар ал Асад.

Водещи