Турция замразява военното и търговско сътрудничество с Израел 06.09 | 16:44

След отказа на Израел да се извини за атаката срещу Флотилията на свободата

От Петя Михайлова

Турският премиер Реджеб Тайип Ердоган обяви пълно замразяване на сътрудничеството с Израел в областта на военната промишленост, съобщи lenta.ru

По думите му след отзоваването на посланика си от Израел Турция възнамерява да преустанови и търговските си отношения с Йерусалим.

Ердоган посочи, че от утре влиза в сила решението за понижаване на дипломатическите отношения с Израел до ниво втори секретари.

Той каза още, че в близко време Турция ще увеличи присъствието на свои кораби в източната част на Средиземно море.

Турският премиер обяви и плановете си да посети скоро ивицата Газа и да проведе преговори с египетските власти по палестинско-израелския въпрос. Подобна позиция на Турция обаче рискува отношенията й със САЩ, които традиционно подкрепят Израел по въпроса за предоставяне на независимост на Палестинската автономия.

Израелското министерство на отбраната опроверга информацията за прекратяване на военните отношения с Турция. Военният аташе на Израел в Анкара не е преустановявал работа.

Турция отзова посланика си от Израел на 2 септември. Конфликтът между двата неотдавнашни съюзника се разгоря след отказа на израелското държавно ръководство да се извини за инцидента с Флотилията на свободата. При операцията на израелските спецчасти на кораба "Мави Мармара” на 31 март 2010 г. загинаха 9 турски граждани.

Най-четени