Турция заплашва да замрази отношенията с ЕС заради Кипър 19.07 | 17:49

Кипър поема ротационното председателство на ЕС през юли следващата година

От Петя Михайлова

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заплаши със замразяване на отношенията с ЕС по време на ротационното председателство на Кипър на ЕС, което започва от юли следващата година, съобщи РИА Новости.

"Няма да провеждаме каквито и да е дискусии с кипърския президент. Обменът на информация с ЕС ще бъде замразен”, заяви Ердоган пред всекидневник.

Анкара, която не признава правителството на Кипър, е призовавала за край на 37-годишното разделение на острова между турската и гръцката общност преди поемането на председателството от Кипър.

Ердоган направи коментара си преди посещение във вторник следобед на северната турска част на острова по повод на отбелязване на годишнината от турската интервенция на острова на 20 ли 1974 година.

Кипър е разделен по етническа линия, откакто турски военни окупират северната една трета в отговор на замисляни от Атина преврат в Никозия, имащ за цел обединение с Гърция. Темата остава основен "препъни-камък” за опита на Турция да се присъедини към ЕС, която води преговори за членство от 2005 г. 

Водещи

Най-четени