Турция избира кметове и общински съвети 31.03 | 10:50

От iNews

В Турция се провеждат местни избори, които се разглеждат като изпитание за президента Реджеп Тайип Ердоган. Неговата партия рискува да загуби кметското място в столицата Анкара на фона на икономическия спад в страната, пише AFP.
 
Днешният вот в южната ни съседка е за кметове, общински съвети и други местни служители.
 
Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието са печелили най-много места всеки път, откакто партията дойде на власт през 2002 година, но този път анализаторите казват, че управляващите могат да загубят Анкара и дори Истанбул.
 
Избирателните секции бяха отворени в Диарбекир и други градове в Източна Турция в 7:00 часа българско време, а в Истанбул, Анкара и други градове започват час по-късно.
 
Това са първите местни избори, след като турците одобриха конституционни реформи през 2017 г., които дадоха  на Ердоган по-широки правомощия и след общите избори миналата година, спечелени от Партията на справедливостта и развитието.

Най-много избиратели има в Истанбул – над 10,2 млн. или около 18% от имащите право на глас. Най-малката област е Байбурт с едва 0,1% от гласоподавателите. Ключова е надпреварата за трите най-големи града в страната, които са и икономически най-развити - Истанбул, Анкара и Измир. В тях са съсредоточени около 1/3 от всички избиратели.
 
Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че заети с охраната на изборния ден ще са над 553 000 служители на силите за сигурност. Те ще разполагат с почти 7000 бронирани автомобила, 126 въздушни и 294 морски апарати. Само в Истанбул реда ще осигуряват над 41 000 души от правоохранителните органи.
 
Наблюдатели считат, че ПСР сега е по-уязвима заради рецесията в  икономиката на страната при безработица и инфлация с двуцифрени числа.
 
Дни преди гласуването турската лира отново понижи курса си, предизвиквайки спомени от валутната криза от 2018 г., която сериозно затрудни турските домакинства.

Водещи

Най-четени