Турция към Европа: Ще ви пращаме по 15 хил. бежанци всеки месец 17.03 | 14:26

Анкара отново заплаши, че ще прекрати да изпълнява договори си с ЕС за мигрантите

От iNews.bg

Турция продължава със заплахите към Европа. И отново използва болната тема с мигрантската вълна. Югоизточната ни съседка обяви, че може буквално да залее европейските държави с бежанци, като всеки месец изпраща към тях по 15 хил. такива. Това обяви вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу, предаде "Фокус".

Заплахите идват след разразилия се дипломатически скандал между Анкара и някои държави от ЕС и най-вече Холандия. "Ако искате, ние можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци месечно, които да ви изпращаме и да ви вземем ума", заяви Сойлу в реч, изнесена късно вечерта в четвъртък.

По-рано и външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу даде индикации, че Турция може да преустанови спазването на сделката с Брюксел, като откаже да приема мигрантите, връщани в страната от Гърция. Става въпрос за споразумението между Анкара и Брюксел, подписано на 18 март м.г.,, което позволи да бъде отслабен мигрантския натиск. Сега обаче документът е поставен на карта заради дипломатическата криза, предизвикана от отказа на европейските държави да допускат политическа агитация на представители на Анкара за предстоящия референдум.

Водещи

Най-четени