Турция не харесва плана на САЩ, иска Сирия без Асад 21.10 | 11:08

Вашингтон предлага шестмесечен преходен период при запазване на номиналната власт на Асад, който в крайна сметка да предаде правомощията си на временното правителство

От iNews.bg

Турция няма да приеме такъв план за урегулиране на ситуацията в Сирия, който би бил неприемлив и за самия сирийски народ, съобщава турския вестник "Милиет”, цитирайки премиерът Ахмет Давутоглу. 

Изданието припомня, че САЩ вчера предложиха на заинтересованите страни, в това число и Русия, план за урегулиране на кризата в Сирия. Той предлага шестмесечен преходен период при запазване на номиналната власт на Асад, който в крайна сметка да предаде правомощията си на временното правителство.

"Въпросът не е в преходен период с Асад, а в разработване на решение без Асад”. Позицията на Турция по този въпрос е открита – ние не приемам никакво решение, което не устройва сирийския народ, казва Давутоглу, пеши БГНЕС.

Премиерът отбеляза също, че не е ставало дума Турция да се подписва под план, предложен от САЩ за Сирия.

"Позицията на Турция е ясна, но могат да бъдат предложени нови формули за решение”, казва още Давутоглу, като оставя вратичка за преговори.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руският президент Владимир Путин и сирийският му колега Башар Асад са се срещнали в Москва снощи.

"Снощи сирийският президент Башар Асад беше на работно посещение в Москва”, заяви Песков. По думите му сирийският лидер е провел разговори с президента на Руската федерация в тесен и разширен формат с участието на висши служители в Русия. "Преговорите бяха достатъчно продължителни, а предметът на разговорите се подразбира”, каза  още Песков, цитиран от ТАСС.

Асад информирал Путин за ситуацията в Сирия и плановете на правителствените войски. По време на срещата двамата лидери обсъдили напредъка на руските военни действия в Сирия и борбата с тероризма.Президентският говорител не отговори на въпроса какви са конкретните резултати от преговорите.

По време на разговорите Башар Асад определил тероризма като реална пречка за политическото уреждане на кризата в страната. "Необходимо е да се обърне специално внимание на атаките срещу тероризма”, призовал сирийският лидер, чиито думи са публикувани на сайта на Кремъл.

Путин от своя страна заявил, че дългосрочното урегулиране на ситуацията може да се постигне с участието на всички политически партии, етнически и религиозни групи.

Водещи

Най-четени