Турция отказва да даде гаранции за сигурността на руските ВВС в Сирия 16.12 | 17:29

Русия преувеличава военната заплаха след свалянето на Су-24, смятат от Анкара

От iNews.bg

Искането на Москва Турция да се извини официално, да даде гаранции за сигурността на руските ВВС в Сирия и да плати компенсации за сваления бомбардировач, среща за пореден път категоричен отказ от страна на Анкара.

Докато Кремъл настоява подобен инцидент да не се повтаря никога повече, Турция настоя да няма други случаи на нарушаване на въздушното й пространство и поиска от Русия да гарантира това. Такъв е официалният отговор на външното министерство в Анкара, огласено днес от говорителя му Танжу Билгич, цитиран от БГНЕС.

"На условието на Москва да няма повече унищожени руски бомбардировачи ние отговаряме с нашето – Русия да гарантира, че никога повече няма да нарушава въздушното ни пространство. Няма никакъв шанс страната ни да поднесе извинения, да изплати компенсации и да накаже пилотите, които свалиха руския военен самолет. Това са исканията на руската страна, това е и нашият отговор", подчерта Билгич.

Според него Русия преувеличава военната заплаха от Анкара.

"Руски военни елементи действат от известно време сякаш има усетена заплаха от страна на Турция, което е преувеличена ситуация и няма нищо общо с реалността", каза Билгич.

"Турция не действа агресивно спрямо руски военни цели и нашата основна надежда е да не ескалираме напрежението", допълни той.

В своето изказване говорителят на турското външно министерство също заяви, че удовлетворяването на руското искане за компенсации за свалянето на самолета Су-24 е невъзможно.

"Изплащането на обезщетение, поискано от Русия, е невъзможно”, каза той.

По-рано днес бе разпространено изявлението на руския зам.-министър на външните работи Алексей Мешков, което съдържа ултимативните претенции на Кремъл спрямо Анкара след инцидента от 24 ноември, наричан в турските медии "самолетна криза".

Турция погази грубо както принципите на международното законодателство, така и двустранното споразумение от 1992 г., което е в основата на отношенията между двете държави, заяви Мешков.

Веднага след изявлението му премиерът Ахмет Давутоглу заяви пред Анадолската агенция, че очакванията на Русия за извинения и компенсации са крайно несъстоятелни.

"Няма никъде въоръжени сили, които следва да бъдат обвинявани и да са обект на претенции за това, че опазват въздушното пространство на държавата си. Няма и причини след нарушаването му да се очакват извинения и компенсации", заяви турският премиер.

Водещият икономист Мурат Сагман, изчисли, че загубите за Турция вследствие на кризата в двустранните отношения възлизат на около 10 млрд. долара и това е само в туристическия сектор и стоковия износ за руския пазар.

"Надявам се в близките месеци ситуацията да се нормализира. Икономиките ни са мощни и взаимно необходими. Подобни кризи преживяхме и с Израел, Италия и Франция, някои траяха по-кратко, други се уталожиха в рамките на няколко месеца. Този път смятам, че обтегнатите отношения с Русия и наложеното от нея ембарго ще намерят решение в първата половина на 2016 г.", коментира икономистът.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени