Турция отказва да прави лагери за приемане и регистриране на мигранти 28.09 | 15:59

Давутоглу отхвърли идеята неговата страна да прибегне към помощ от Европа за създаването на бежански центрове

От iNews.bg

Турция отказва на нейна територия да бъдат установявани лагери за приемане и регистриране на мигранти, каквито иска Европейският съюз, за да се справи с мигрантската криза, съобщи премиерът Ахмет Давутоглу в интервю за в. "Хюриет", дадено в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН, предаде АФП.

"Казахме на европейците, че няма да има никакъв приемен център в Турция", каза Давутоглу, като добави, че създаването на такива центрове е неприемливо и нехуманно.

По време на извънредната среща на високо равнище в сряда ръководителите на ЕС се споразумяха да подсилят външните си граници пред притока на мигранти, като създадат центрове за приемане и регистриране или "горещи точки" в Италия и Гърция. Те съобщиха също, че ще отделят най-малко един милиард евро допълнително за Върховния комисариат на ООН за бежанците и за Световната програма по прехраната, за да помогнат на бежанците в съседните на Сирия страни.

Давутоглу отхвърли идеята неговата страна да прибегне към тази помощ. "Не искаме да я приемем", каза той, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени