Турция официално обвини „Ислямска държава“ за кървавия атентат в Анкара 11.10 | 17:04

Броят на загиналите в мирното шествие достигна 127 души

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ислямска държава" стои зад двойния самоубийствен атентат в Анкара от вчера, в който загинаха 127 души, участващи в мирно шествие срещу правителството, а близо 250 души бяха ранени. Това стана ясно, след като турските власти идентифицираха единия атентарор-камикадзе от Анкара.

Самовзривилият се мъж в на жп гарата в турската сторица е 25-годишен мъж, член на "Ислямска държава" и брат на атентатора-самоубиец от Суруч преди няколко месеца, който се взриви и уби 32-ма души. Това дава основание на разследващите да се спрат на версията, че за терористичното нападение в Анкара е виновна "Ислямска държава", предаде БНР.

Все още се изяснява самоличността на втория атентатор, за който се предполага, че може да е жена.

Днес Турция е в траур заради многобройните загинали и пострадали при атентата. Жертвите на джихадистката групировка от вчерашния атентат, срещу която турското правителство води война, са хора от всички възрасти и съсловия на обществото. Те се бяха събрали на митинг в столицата, за да изразят волята си да живеят в мир на вчерашния Марш на мира.

Всички вестници излязоха днес с черни заглавия, много хора носят черни ленти на реверите в знак на траур, разказва специален пратеник на БНР. Спортните клубове отмениха мачовете.

Днес точно в часа на жестокия атентат се състоя грандиозна възпоменателна церемония в Анкара, на която се стекоха няколко хиляди души на площада Съххийе. В шествието участваха и синдикатите, симпатизантите на прокюрдската Демократична партия на народите иинтелектуалци.

Множеството постави цветя на лобното място. Имаше и кратки сблъсъци с полицията, която се затрудняваше в охраната на церемонията. Участниците обвиниха властите, че не са взели мерки за охрана на марша на мира.

Турските власти днес огласиха списъка на 77 жертви, чиято самоличност е установена. Сред тях няма имена на български граждани.

Турски официален представител съобщи, че въпреки атентата, парламентарните избори ще се проведат на 1 ноември.

Сблъсъци избухнаха днес в Анкара, когато полицията опита да попречи на прокюрдски политици и опечалени граждани да положат цветя на мястото, където вчера в резултат на две експлозии загинаха 95 души, предаде пък "Асошиейтед прес".

Съпредседателите на ДПН Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг бяха планирали днес помен за жертвите, но полицията не позволи на опечалените да отидат на мястото на трагедията, тъй като там все още работят следователи.

Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи вчера, че в резултат на двете експлозии, предизвикани от атентатори-самоубийци, са загинали най-малко 95 и са ранени 246 души. Според кюрдски официални представители обаче броят на загиналите е по-голям и може да продължи да расте.

Давутоглу обяви вчера, че множество групировки, включително Кюрдската работническа партия (ПКК), леви групировки и "Ислямска държава", са заподозрени за атентата. Неговите обвинения, че кюрдски бунтовници може да са извършили нападението по време на мирен протест, възмути представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която бе един от организаторите на протеста. ДПН от своя страна обвини турската държава, че "или е организирала, или не е предотвратила" атентата.

По-рано днес пък турските военно-въздушни сили нанесоха удари по военни бази на ПКК в Турция и Ирак, като дадоха да се разбере, че това е отговор на самоубийствения атентат в Анкара. Турската полиция пък арестува днес 14 члена на ИД в Коня.

Водещи

Най-четени