Турция очаква зачитане на правата ѝ в Средиземно море 25.05 | 16:15

То е наше най-естествено право, каза Акар

От iNews.bg

Турция очаква да не се сблъсква с провокативни действия и безотговорни изявления за Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви министърът на отбраната на страната.

"Нашето искрено очакване е, че провокативни актове и безотговорни изявления, които не помагат за разрешаване на проблеми в Егейско море и Източно Средиземноморие, няма да бъдат позволени", каза Хулуси Акар по време на събитие като част от най-голямото военно учение на Турция Sea Wolf 2019.

"Нашето желание и очакване са, че правата и интересите на Турция - която има най-дългата крайбрежна ивица в Източното Средиземноморие - и Турската република в Северен Кипър, ще бъдат уважавани. Очакваме от всички страни да зачитат това. То е наше най-естествено право", каза Акар.

"Турция последователно оспорва едностранните дренажи на кипърските гръцки администрации в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района.

През 1974 г., след преврат, целящ анексирането на Кипър от страна на Гърция, Анкара се намеси като гаранция. През 1983 г. е основана Турската република Северен Кипър.

В десетилетията оттогава са се появили няколко опита за разрешаване на спора, всички завършващи с неуспех. Последният, проведен с участието на страните гарант - Турция, Гърция и Великобритания - приключи през 2017 г. в Швейцария.

Турска делегация за отбрана е в Атина за техническа среща с гръцки официални лица, за да засили сътрудничеството, особено относно мерките за изграждане на доверие и кодекса за поведение в Егейско море.

Водещи