Турция с нов ултиматум към Брюксел 19.08 | 08:30

Анкара иска да стане член на ЕС до 2023 г., когато ще празнува 100 години от обявяването на републиката

От iNews.bg

Турция постави нов ултиматум към Брюксел. След като преди няколко месеца Анкара категорично обяви, че настоява до октомври визите за нейните граждани, пътуващи в ЕС, да отпаднат. Дори и да не е изпълнила всички условия, каквото реално е положението и в момента. Сега пък турските власти настояват най-късно до 2023 г. страната да стане пълноправен член на ЕС. Това заявява постоянният представител на Турция към ЕС Селим Енел.

"Турското правителство иска страната да се присъедини към ЕС до 2023 г. Тогава Република Турция навършва 100 години от създаването си. За моята страна членството в Европейския съюз ще бъде един тържествен венец", казва Енел в интервю за германския седмичник Welt, предаде БГНЕС.

Той признава, че в момента условията за влизане в Евросъюза не са най-благоприятните. Но изразява увереност, че това може да се промени бързо.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Турция беше подписано през 1963 г. Анкара подаде искане за членство в ЕС през 1987 г. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които започнаха едва през 2005 г., многократно се усложняваха от разногласия, които водеха до тяхното преустановяване. В момента са открити 16 от 35 глави от преговорното досие за членство в ЕС.

Водещи