Турция стартира производство на петрол с фракинг 06.10 | 14:00

Тази година ще започне първото подаване на газ през “Турски поток“ от Русия към Турция, каза Ердоган

От iNews.bg

Турция започва производство на суров нефт, използвайки метод на хидравлично разбиване, известен още като фракинг, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Производство на суров петрол с търговска цел чрез използването на този метод е първо за Турция и се осъществява в югоизточната провинция Диарбекир", каза Ердоган по време на 29-ата среща на неговата партия ПСР.

"Турското производство на петрол надмина 50 000 барела (на ден), като счупи рекорда за последните 20 години", каза президентът. "Искаме да разширим още повече този метод (фракинга) и ще продължим да отваряме нови кладенци", добави той.

Методът на хидравлично разбиване, който използва вода и химикали под налягане, е широко разпространена техника, използвана при американския нефтен и природен газ. Метода даде възможност на САЩ, който сега е най-големият производител на нефт и газ в света, да увеличи производството си на суров нефт от 5 милиона барела на ден през 2008 г. до 10,99 милиона барела през 2018 г., според данните на Администрацията за енергийна информация.

Хидравличното разбиване може да се използва и за природен газ, като Ердоган каза, че Турция е открила нови залежи в северозападния регион на страната. "В началото на тази година открихме нови находища в северозападна Тракия, които удвоиха общите ни запаси от природен газ. Тези полета разполагат с около 3 милиарда кубически метра газ, което ще задоволи потреблението на газ на 300 000 домакинства за 10 години", каза той.

Турция също проучва петролни и газови ресурси в източното Средиземно море, като нейният сондажен кораб "Явуз" достигна до кладенеца Гюзелюрт-1 в региона в събота за втората си експедиция.

Преди вторият сондажен кораб "Фатих" да започне своите операции в региона, два сеизмични изследователски кораба провеждаха проучвания в Черно и Мраморно море.

"Сега имаме два сеизмични изследователски кораба и два сондажни съда. Може да има и трети сондажен кораб, който да добавим към тях, като няма да има никакви проблеми да го наемем", каза Ердоган.

Президентът отбеляза, че корабът "Фатих" е пробил под 4 000 метра, докато единият от сеизмичните кораби е завършил 30% от сеизмичното си изследване край бреговете на Анталия в южна Турция.

Турция е изконсумирала 47,3 милиарда кубически метра природен газ през миналата година, според Доклада за световната енергия 2019, но тя все още е силно зависима от вноса на природен газ от други страни. За да намали плащанията си за енергия, страната се опитва да диверсифицира своя енергиен портфейл, като се фокусира върху възобновяеми енергийни източници.

"Доставихме природен газ до всичките ни 81 града до края на 2018 г., както обещахме", каза Ердоган. "Увеличихме производството на електроенергия чрез вътрешни ресурси до 65%. По този начин спестихме 1,5 милиарда долара от плащания в чужбина."

"Делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия се увеличи до 48,5%", заяви той и добави, че тази година Турция ще проведе търг, за да предложи 1 000 мегавата мощност в четири региона. Президентът заяви, че редица местни и чуждестранни енергийни компании вече са кандидатствали за участие в него.

Два основни проекта за газопровод също ще осигурят на Турция много газ в близко бъдеще, когато бъдат завършени.

Тази година ще започне първото подаване на газ през "Турски поток" от Русия към Турция, каза Ердоган.

Трансанадолският газопровод (ТАНАП), който ще пренася газ от Азербайджан до Европа, също е във втората си фаза между турските градове Ескишехир в централна Анадола и Одрин в северозападния регион.

Турция също има проекти за съхранение на газ, за да запази нуждите си от природен газ през зимния сезон и да се предпази от колебанията в цените на пазара.

Ердоган заяви, че е в ход последната фаза на съоръжението за съхранение на природен газ в Солт Лейк, което ще увеличи капацитета му до 5,4 милиарда кубически метра до 2023 г. В момента съоръжението има капацитет за газ от 600 милиона кубически метра и е 100% пълно, каза той и добави, че този капацитет ще се удвои до 2021 г.

Тъй като Турция има и богати ресурси на бор, Ердоган обяви нов проект, използващ напреднали технологии за използване на борен минерал.

"С фабрика, която ще изградим в Балъкесир, ще използваме борен карбид за производство на тактически превозни средства, хеликоптери, самолети, бронирани транспортни машини и защитни жилетки", добави той. 

Водещи

Най-четени