Турция ще си „пазарува” умове от бежанците 09.07 | 18:26

Ердоган готов да даде гражданство на 300 хил. образовани и богати, за да си осигури инвестиции и гласове

От iNews.bg

Анкара вижда възможност да си "купи” умове сред милионите бежанци, намиращи се на нейна територия. Властите в Турция са готови да дадат гражданство на 300 000 богати и високо образовани мигранти от Сирия, за да ги остави в страната, пише местното издание Haberturk. Раздаването на турски паспорти ще става постепенно. На първо време гражданство ще получат 30-40 хил. сирийци от общо 2.7-те млн., живеещи в Турция, след като бяха прогонени от войната. Впоследствие броят им може да нарасне до 300 хил.

На 2 юли президентът Реджеп Ердоган обяви, без да навлиза в подробности, че обмисля натурализиране на сирийските бежанци, припомня БГНЕС. Само 10% от сирийците в Турция живеят в лагери близо до границата, останалите – от всички социални категории - се борят да се интегрират в обществото и пазара на труда. Самата Турция пък не ги приема юридически като бежанци, а като "гости".

Анкара се надява, че заможните сирийци ще останат в страната, за да инвестират и захранят икономиката, вместо да отидат в Европа. Приоритет би трябвало да имат сирийците с висше образование и професионални квалификации, както впрочем и бежанците от други страни.

Според експерти Ердоган иска да си осигури електорална подкрепа от признателни сирийци. Haberturk отбелязва, че новонатурализираните ще чакат само една година, преди да могат да гласуват. Членовете на техните семейства също биха могли да получат турско гражданство. Сирийските бежанци вероятно ще бъдат освободен от законовото изискване за минимум 5-годишно пребиваване в Турция, преди да могат да получат паспорти.

Проектът обаче предизвика отрицателни реакции в турските социални мрежи. В Twitter критиките преобладават под ключовата дума "suriyelilerehayir" (Не на сирийците). През януари Турция обяви, че ще даде разрешителни за работа на сирийските бежанци. Според министерството на труда 5502 сирийци са получили разрешително за работа. Правозащитници обвиниха Турция, че фактически затваря границите си за сирийските бежанци тази година. Анкара обаче уверява, че е готова да приеме ранените и онези, които бягат от сраженията.

Водещи

Най-четени