Туск: 30% е шансът за отмяна на Брекзит 10.05 | 18:41

Той заяви, че очаква различен резултат при референдум днес, тъй като британците вече са запознати с последствията от излизането от ЕС

От iNews

Референдумът за Брекзит през 2016 г. се проведе "в най-лошия възможен момент" и е резултат на "лоша политическа сметка". Този коментар направи председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред вестник "Газета виборча".
Според него има 30% шанс Великобритания да остане в ЕС.

Той смята, че британското общество е било запознато за Брекзит чак след референдума през 2016 г.
Описвайки решението на бившия британски премиер Дейвид Камерън за свикване на референдум като политически провал, Туск заяви, че очаква различен резултат при гласуване днес, тъй като британците вече са запознати с последствията.


Ние сме проевропейска партия от 50 г.


"Референдумът се проведе в най-лошия възможен момент, в резултат на лоша политическа сметка", каза той в интервю за полския вестник. Статията е споделена с "Гардиън" като част от сътрудничество на шест европейски вестника в Европа.


"По време на кампанията за референдума нямаше реален дебат за последствията от Брекзит, а след вота. Днес резултатът вероятно ще бъде различен. Парадоксалното е, че Брекзит събуди проевропейско движение във Великобритания", поясни той.


Туск, чиито мандат като председател на Европейския съвет ще приключи през ноември, отбеляза, че е бил трогнат от анти-Брекзит марша в Лондон по-рано тази година.


Намеквайки, че има "криза сред лидерите" на организациите, които желаят оставане в ЕС, което отразява позицията на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, Туск вярва, че е възможно въпросът отново да бъде подложен на референдум.


По-рано тази седмица Корбин заяви, че един втори референдум би бил "оздравителен процес".


"След британския референдум през 2016 г. си помислих, че ако приемем, че случаят е приключил, това е краят. Днес шансовете Брекзит да не се случи, по мое мнение, са 20-30%. Това е много. Месец след месец става все по-ясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще изглежда напълно различно от този Брекзит, който беше поощряван. Не виждам причина за капитулация", обясни Туск позицията си.


Бившият полски премиер беше интервюиран по повод 30 г. от издаването на вестника.


През април ЕС реши да отложи Брекзит за 31 октомври.

Водещи

Най-четени